Firmalar isyan etti, Telekom yeni tarifesini açıklayamadı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 12 Ocak 2007 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom'un uzak mesafede yüzde 60'a varan oranlarda indirime gideceği yeni fiyat tarifesini açıklayacağı toplantı, bu alanda hizmet veren firmaların tepkisi sonrası iptal edildi. Firmalar tarifenin onaylanması halinde ise hukuki süreci başlatmaya hazırlanıyor

Uzak mesafe telefon hizmeti veren firmalar Telekomünikasyon Kurumu'na (TK) bastırdı, Türk Telekom yeni fiyatlarını açıklayamadı. Önceki gün bir basın toplantısı ile yeni tarifelerini açıklamaya hazırlanan Türk Telekom, TK'dan beklenen onay gelmeyince toplantıyı iptal etmek zorunda kaldı. Türk Telekom'un yeni tarifelerindeki indirim ve zam oranlarını Telekomünikasyon Kurumu'na onaylatmadan açıklaması, rakiplere karşı haksız rekabet ve TK'ya karşı zorlayıcı bir tutum olarak nitelendirildi. Türk Telekom 28 Aralık 2006'da yaptığı toplantıda şehiriçi konuşmalara enflasyon oranında yaklaşık yüzde 20 zam yapacağını, uzak mesafede yüzde 55-60 oranında indirime gideceğini açıklamıştı.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, ?TK ile toplantılar yaparak durumu anlattık. Bu tarifeyi sanki mecburmuş gibi TK'ya onaylatmaya çalışmak çok yadırgatıcıydı. Bizim girişimimiz olmasaydı, bu tarifeler kabul edilirdi çünkü sistem kapalı devre çalışıyor. TT, sabit hatlarda hakim durumda olan bir kuruluş. Tarifenin onaylanması halinde hukuki süreci başlatırız? dedi.

Türk Telekom'un rakipsiz olduğu sabit ücret ve şehiriçi ücretlerde artış, rekabetin olduğu şehirlerarası, milletlerarası ve cep telefonuna doğru aramalarda indirim yapmak istediğini dile getiren Arıak, ?2.5 yıl önce uzak mesafe telefon hizmeti alanında 45 firma işletme lisansı aldı. Bunlardan 10'u lisansını iade etti, 15'i ise Telekom'un o dönemde yüzde 80'lik indirimi nedeniyle çalışamaz hale geldi. Tarife uygulanırsa, kalan firmalar da yok olur? dedi.

Cep'te numara taşınabilirlik Başbakan'ın masasında

Cep telefonu abonelerinin istediği operatöre, mevcut numarasıyla birlikte geçiş yapmasına olanak veren ?numara taşınabilirliği? uygulaması ile ilgili yönetmelik tamamlanarak Başbakanlığa gönderildi. Telekomünikasyon Kurumunca hazırlanan yönetmeliğe göre, GSM abonesi, numarasını başka operatöre taşımak istediğinde, geçmek istediği operatörün bayisine yazılı, müşteri hizmetlerini arayarak veya internet üzerinden talebini iletecek.

GSM operatörleri, taşınan numaraya yapılan çağrıları yeni operatöre yönlendirecek. Taşıma talebinin operatörlere bildirim ve taşıma talebi kontrol süresi azami 2'şer gün olacak. Yeni operatöre geçiş bir hafta içinde tamamlanacak. Abone, isterse eski operatörüne dönebilecek.

Gidene ücret yok

* GSM operatörü, numarasını taşıyan aboneye yapılan çağrılarda, arayan abone için ayırt edici şekilde ?uyarı tonu? verecek. Bu sayede, arayan, numarası taşınan aboneyle ?şebeke içi görüşme yapmadığını? anlayacak.

* Bunun yetersiz kalması durumunda, ?anonslu uyarı? yöntemi uygulanacak.

* GSM operatörü, bir başka operatöre numarasını taşıyan aboneden bir defalık ya da dönemsel ücret talep edemeyecek. Numarasını taşıyarak gelen yeni aboneden ise bir defalık ücret alınabilecek.

* Veri tabanının oluşturulmasından itibaren 6 ay içinde numara taşınabilirliği uygulamaya geçirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber